Fr / En
Projets   News   Bureau

Villatoile

Environmental permit for a touristic and historical site in Dinant (Anseremme)
Development of an holiday park, drainage, isolation and installation of two sanitary blocks
Year : 2006 - 2008
Area : 10 ha
N 50° 13' 18" E 4° 54" 34'









The Villatoile resort is located in the ancient farm of Pont à Lesse, near to the Lesse river and surrounded by the woods of Dinant. The two sanitary blocks are situated in the ancient stable inside the court of the complex. These two spaces needed an urgent renovation. The program was simple, with specifics requirements: to be able to resist at the flooding of the river (in 2003, the level of water was upper than one meter), to be high resistant to vandalism and to be easy cleaned with under pressure water. In this restricted area, it has been necessary to include a space for disabled person. At the opposite of the existent situation, the project create ,in each of the two rooms {woman and man}, a central block of water closed, shower and a technical corridor. Along the lateral walls it has been designed a furniture inspired of the feeding tray, combining the washbasin with a bench. A central point of the project has been the reflections on the quality light. The new proposal opens the lateral spaces, to allow the sunlight in from the windows. An indirect light give value to the ancient vaults, now discovered again after the renovation, just above the central block. A series of neon installed under the opalescent plastic ceiling create a milky light and a pattern of reflections on its curved surface. This ceiling also allow to hide all the technical equipments protecting them from vandalism.


 
.............................................................................................................